Start Om Stefan Paffen & jag Barnböcker Ungdomsböcker För vuxna Arkiv Kontakt och bilder

Stefan Casta

Stefan Casta
Foto: Stefan Tell

har skrivit mer än sextio böcker, de allra flesta för barn och unga. Han bor på en liten gård mitt i naturen i Skåne. Där har han får och höns, som är två av hans favoritdjur. Han gillar också rävar, humlor och tyghundar. Vid sidan av sitt författarskap har han arbetat som lärare och handledare vid Lunds universitets författarskola. Han har också varit ledamot av Almajuryn, som delar ut världens största barnbokspris till Astrid Lindgrens minne.

Böcker

Några av hans mest uppmärksammade ungdomsromaner är Den gröna cirkeln & Under tiden, Spelar död, Fallet Mary-Lou och Näktergalens sång.

Bland hans bilderböcker kan nämnas Gå och bada Mister Räf (med Staffan Gnosspelius), En blommas liv (med Sara Lundberg) och serien om Blåbärspatrullen (med Mimmi Tollerup).

Bland Stefans många faktaböcker finns Stora musboken och Stora mesboken (med Staffan Ullström), Humlans herbarium och Humlans blomsterbok (med Maj Fagerberg) och naturfaktaserien om Myran Sofi (med Bo Mossberg).

Priser

2019 tilldelades Stefan Marta Sandwall-Bergströms stipendium för sin samlade produktion.
Humlans herbarium
utsågs till årets bästa fackbok för barn i oktober 2013, då fick Stefan och Maj Carl von Linné-plaketten. Den gröna cirkeln tilldelades Barnens Romanpris i Sveriges Radio P1 hösten 2011. Ungdomsromanen Spelar död belönades med Augustpriset 1999. Stefan har också fått Astrid Lindgren-priset 2002, Nils Holgerson-plaketten 2000, Malmö FFs kulturpris 1996 samt utländska priser. Svenska Akademien tilldelade honom ett tvåårigt stipendium 2006-2007. Hans böcker är översatta till ca 30 språk, däribland franska, ryska, kinesiska, engelska och hindi.

Andra uppdrag

Tidigare har han arbetat för Sveriges Författarfond, bl a som ordförande för dess beredningsutskott. Han har varit ledamot i Bibliotekstjänsts granskningsnämnd och i Kulturrådets arbetsgrupp för kvalitetsstöd till barn- & ungdomslitteratur. Under åren 1999-2011 satt han på stol nummer 13 i Svenska Barnboksakademin.

Journalist

Innan han började skriva på heltid arbetade han som journalist. Bl a vid Sveriges Radio & TV i Norrköping och Malmö (1970-1981). Därefter som frilansjournalist och dokumentärfilmare. Under nästan 20 år var han verksam som naturredaktör i Hemmets Journal.

Vättern

Han är född i Vadstena och har ett närmast religiöst förhållande till sjön Vättern. Vid dess stränder och på dess öar utspelas många av hans böcker. Mellan Vättern och Vadstena ligger Kasta gård och Kasta kulle. Från denna plats kommer hans efternamn.

Mormor

Men han har också franska rötter. Mormor Pauline drev ett café i hamnstaden Brest i Bretagne. Morfar var skånsk sjökapten och övertalade Pauline att segla med hem till det lilla fiskeläget Lerberget utanför Helsingborg. Det mesta som är franskt ligger honom därför varmt om hjärtat.

Kolmården

I naturen har han alltid känt sig hemma. Ibland är han nästan säker på att svaret på våra frågor finns där. I tonåren tillbringade han mycket tid i skogarna kring Norrköping. Först som scout, sedan som fältbiolog, slutligen i egen regi. Han drog med många kompisar ut på äventyrliga expeditioner och övernattningar i det fria – året om. Att tillbringa en natt vid en liten eld i skogen, tycker han fortfarande är en magisk upplevelse.

Aldrig mera krig

Han tog studenten på Hagagymnasiet i Norrköping våren 1968. Därefter inkallades han för 15 månaders utbildning till underofficer. Han fick undervisning i ABC-strid (atomvapen, biologisk krigföring & kemiska vapen). Efter åtta månader hade han insett vidden av den galenskap som krig är, och tackade för sig. Det tycker han fortfarande är en av de bästa saker han har gjort. Han tror på samtal och försoning som lösning på konflikter, inte våld.





Stefan Casta författare
Stefan Casta författare
Stefan Casta författare
Stefan Casta författare

Stefan Casta