Start Om Stefan Paffen & jag Barnböcker Ungdomsböcker För vuxna Arkiv Kontakt och bilder
Titlar  

Flickans fågel
Larson är listig som en räv
Larson flyttar hemifrån
Svampskogens hemligheter
Vov, sa lilla lammet
En blommas liv
Larson har en dålig dag
Humlan bygger bo
Älska orangutangen
Träffa tigern
Det magiska stoftet
Sofis naturbok
Kan inte sova, Mämmä!
Stan är full av djur
Är det du, mämmä?

Min fjärilsbok
Blåbärspatrullen och Mona Lisa-mysteriet
Du ska inte gråta Vintervarg

Blåbärspatrullen och vampyren på vinden




Sofis upptäcktsfärd
Stora mesboken

Lilla mesboken
Humlans Herbarium
Huset där humlorna bor

Blåbärspatrullen och snömannen

Blåbärspatrullen och spöktåget
Sjung för mig pappa

Simma lugnt mörten Maud

En natt på jorden

Bläbärspatrullen och sjörövarna

Stora musboken

En Blommas Liv

Blåbärspatrullen och den mystiska mostern

Blåbärspatrullen och fårmysteriet

Blåbärspatrullen söker en skatt
Gå och bada, Mister Räf!

Sofis trädexpedition

Sofis blomsterexpedition
Sofis bärbok

Sofis Svampbok

Abborrens ränder

Den vilda staden

Humlans blomsterbok

Livets källa
H
usdjurens vilda liv
Gräsen vi lever av
Det ensamma trädet
Små och stora djur i vår natur
Alla barns djur
Flickans fågel

Flickans fågel
2023 Illustrationer Marion Jaklin

Flickans fågel är en annorlunda och vacker bilderbok. Den är illustrerad av debuterande Marion Jaklin, med rötter i nordligaste Norge. När jag skrev texten var jag först osäker på vad det egentligen var för berättelse. Var det en dröm? Eller någon sorts bön? I takt med att Marions sagolika bilder växte fram, började jag ana vad berättelsen försöker säga: Låt oss drömma om en bättre värld.



Larson listig som en räv

Larson är listig som en räv
2023 Illustrationer Anna Lagerström

Tredje boken om tuppen Larson och hans mycket personliga hönor. Det börjar inte så bra, den här gången heller. Snön ligger djup och en hungrig räv stryker kring hönsgården. När den tar en av hönorna, får Larson använda all sin fantasi för att förhandla med räven. Han föreslår ett byte med vego-korvar. Frågan är om räven går med på det? Anna Lagerströms humoristiska pensel skapar underbara hönskaraktärer som Amelie, Dolores, Stephanie, Elsa och alla de andra!

100outstandingpicturebooks

Flickans fågel har blivit utvald som en av ”100 Outstanding Picturebooks” av dPICTUS och kommer att ställas ut på barnboksmässan i Bologna våren 2023.

 

Larson flyttar hemifrån

Larson flyttar hemifrån
2022 Illustrationer Anna Lagerström

Larson älskar morgnarna. Ju tidigare han vaknar, desto bättre. Och nästan ännu mer tycker han om att väcka hönorna med ett riktigt högt KUCKELIKU. Men en dag får de nog. De vill ha sovmorgon och kallar till stormöte i hönsgården. Det här är andra boken om Larson och den är förstås full av Anna Lagerströms roliga och finurliga bilder.

-- 
Svamskogens hemligheter Svampskogens hemligheter.
2021 Illustrationer Mattias Olsson

Äntligen är den klar!
Efter fyra års funderande och diskuterande är Svampskogens hemligheter här. Mattias Olsson och jag är galna i svamp och inbjuder er härmed att följa med oss på ett smått magiskt besök höstskogen. Fantastiska bilder och hisnande fakta!
Vov, sa lilla lammet Vov, sa Lilla lammet.
2021 Illustrationer Mia Güettler

Hur svårt kan det vara att säga Määä?
Den tredje boken om Lilla lammet är kanske den roligaste (och finaste) av dem alla. Mia Güettler har som vanligt lagt ner hela sin själ i bilder och formgivning och skapat en riktigt mysig värld. Liksom de två tidigare böckerna är denna tänkt för interaktiv högläsning tillsammans med små barn. Många skratt utlovas.
En blommas liv En blommas liv
2021 Illustrationer Sara Lundberg

En blommas Liv kommer med nytt omslag och flera nya illustrationer av en Sveriges finaste illustratörer, Sara Lundberg. Det här är en lite speciell berättelse som blivit mångas favorit genom åren. Jätteroligt att den nu kommer ut igen. Bibliotekstjänsts lektör är full av lovord
och ger boken högsta betyget, 5!
Larson har en dålig dag Larson har en dålig dag
2020 Illustrationer Anna Lagerström

Vem som helst kan ju ha en riktig otursdag när det mesta blir tokigt. Detta drabbar tuppen Larson. Hans hönor Amelie, Elsa, Dolores och de andra, får inte en lugn stund. Och till råga på allt rymmer Mirabelle till skogs … Anna Lagerström och jag har tidigare arbetat med med faktaböcker om hotade djur för IKEA. Det här är Annas härliga debut som bilderbokskonstnär.
Humlan bygger bo Humlan bygger bo
2020 Illustrationer Maj Fagerberg

Humlans bo är en av naturens bäst bevarade hemligheter. Men för humlan själv är det bara livets gång. Hon gör som humlor alltid har gjort, fantastiskt nog. Och hon skapar ett litet mästerverk i marken, som ingen av oss anar. Där lever drottningen och alla hennes arbetshumlor. Det här är den tredje boken om humlor som Maj Fagerberg och jag har gjort.Den vänder sig till de minsta barnen – och till alla andra som är nyfikna på naturen. Majs bilder är, som vanligt, en fröjd för ögat.
Älska orangutangen Älska orangutangen
2019 Illustrationer Anna Viktorsson

De flesta djur är speciella, många är fantastiska och en del helt underbara. Andra är så enastående att man faktiskt tappar andan. Ett sådant djur är orangutangen. Kanske är den världens smartaste vilda djur. Dessutom är den nog det djur här på jorden som liknar oss människor allra mest. Den är 97 procent människa. Eller, säg så här: vi är 97 procent orangutanger. Älska orangutangen är den andra boken om hotade vilda djur som jag gjort för IKEA tillsammans med illustratören och formgivaren Anna Viktorsson.
Träffa tigern - Stefan Casta Träffa tigern
2018 Illustrationer Anna Viktorsson

Vilket underbart äventyr det var att skriva om tigern, världens största katt! Den är ett av de mest älskade djuren på jorden  – och på grund av oss är den nu mycket nära att utrotas. Men den goda nyheten är att en jättelik räddningsinsats pågår, och för första gången på över hundra år ökar antalet tigrar!

Boken är skriven på uppdrag av IKEA och ges ut över en stor del av världen, från april 2018. Med supersmarta illustrationer och skön formgivning av Anna Viktorsson. Jag tror faktiskt att boken är lika rolig att läsa som den var att skriva!

Det magiska stoftet

Det magiska stoftet
2017 Illustrationer Marcus Gunnar Pettersson

Svingel och hennes vänner lever i en bortglömd skog mellan några motorvägar. Där har de skapat en egen värld som de kallar för Aftonlandet. Men plötsligt dör Svingels mor oförklarligt. Hon var deras ledare. Och dagen efter upptäcker Svingel en rumlare i skogen. Hon förstår att det betyder problem, att Aftonlandet är hotat.

Den här berättelsen letade länge efter rätt illustratör. När jag till slut fick tips om värmlänningen Marcus Gunnar Pettersson föll alla bitar på plats. Han är ett nytt stjärnskott på den svenska barnbokshimlen.

Sofis Naturbok Sofis naturbok
2016 Illustrationer Bo Mossberg

Den här boken inbjuder till många upptäcktsfärder i naturen. Här får du massor med tips om hur du hittar de bästa bären och de godaste svamparna. Du lär dig känna igen de olika träden och får lära dig spännande fakta om våra vanligaste blommor. Allting presenteras förstås av den lekfulla myran Sofi – din vän i naturen!

I den här vackra samlingsvolymen ingår Sofis blomsterexpedition, Sofis trädexpedition, Sofis bärbok och Sofis svampbok. Allt mästerligt illustrerat av Bo Mossberg.
Kaninte sova mämma Kan inte sova, Mämmä!
2016 Illustrationer Mia Maria Güettler

När lammen ska lägga sig på kvällen har de svårt att somna. Bääärtil har läst en läskig saga för dem. Den handlade om vargen. Men till slut somnar allihopa – utom Lilla lammet. Hon kan inte sluta att tänka på vargen … En lagom spännande godnattsaga om en mycket speciell sommarnatt i fårhagen. Med stämningsfulla bilder av Mia Maria Güettler.
Stan är full av djur! Stan är full av djur
2016 Illustration Staffan Ullström och bildbyrån IBL.

Har du sett räven som kommer tassande på trottoaren, precis när solen går upp? Det är ett djur som man mest brukar se i naturen. Men så är det inte längre. Naturen har flyttat till stan! På stora vik-ut-planscher presenteras ett 60-tal av de vanligaste djuren & fåglarna – på de platser i stan där du kan se dem. 150 foton och teckningar hjälper dig att känna igen dem. Boken vänder sig till barn och vuxna som gillar både stan och naturen. Tanken är att boken ska kunna användas i familjen, skolan och förskolan. Ja, av alla som är det minsta nyfikna på det vilda som lever vid vår sida.

Det här är den tredje boken som jag skriver om den spännande och överraskande förändringen av städernas djurliv. Den första boken kom ut för över 20 år sedan. Sedan dess har jag försökt hänga med i utvecklingen.
Är det du, mämmä? Är det du, mämmä?
2014 Illustration Mia Maria Güettler.

Det här är min första bok för riktigt små barn, det vill säga sådana som är runt två är. Eller 0-3 som det heter på bokhandelsspråk. Inspirationen kom från barnbarnet Judith, som har ett omättligt intresse för bilderböcker. Och naturligtvis från de egna fåren. Lilla lammet har faktiskt funnits i verkligheten. Först skrev jag en vistext om henne. Den hette Fåren om våren och tonsattes av kompositören Stefan Nilsson (Finns på cd!) Därefter kom idén till den här bilderboken. Jag tycker den har blivit fantastiskt fin med Mias underbara bilder.
Min fjärilsbok

Min fjärilsbok
2014 Illustration Emma Tinnert

Att den här boken blev till beror på ett brev som Emma Tinnert för några år sedan skickade till
mig. I kuvertet fanns fantastiska bilder av fjärilar som hon målat. Emma undrade om vi inte
kunde göra något tillsammans. För mig var fjärilar delvis ett nytt ämne. Jag kände igen de vanligaste och insåg nu att jag hade stor lust att lära mig mer. De senaste somrarna har jag därför fångat fjärilar kring huset med en hemmagjord håv. Jag har krupit bland ängsblommor och fotograferat vingarnas undersidor på pärlemorfjärilar och blåvingar. Och jag har upplevt hur en ny värld sakta öppnats för mig.

Min fjärilsbok
vill vara just en vägvisare till fjärilarnas fantastiska värld. Den vill visa hur lätt och roligt det är att lära sig känna igen dem. Emma Tinnert är biolog och konstnär med fjärilar som specialitet. Det här är hennes debut som bokillustratör.

Utsedd till Årets svenska naturbok 2014.

Blåbärspatrullen och Mona Lisa-mysteriet

Blåbärspatrullen och Mona Lisa-mysteriet
2014 Illustration Mimmi Tollerup

När Mimmi sa att hon tyckte att Blåbärspatrullen kunde resa någonstans, var målet självklart för mig: Paris! Det är en fantastisk stad, full av kultur. ”Det här blir nog ingen kul tur”, säger Tim när han inser vad som är på gång. Men i Paris vimlar det också av mysterier, som tur är. Den där Mona Lisa till exempel, hur äkta är hon egentligen? Det undrar man verkligen när man träffar Mona-Lasse … Det här är åttonde boken om Blåbärspatrullen!

Du ska inte gråta Vintervarg Du ska inte gråta Vintervarg
2013 Illustration Lennart Eng

Det här är en lite speciell bok. Den handlar om gränslös vänskap, om att bli sedd. Men kanske också om andra viktiga saker. Vad är livet? Hur är det alls möjligt att jag finns till? Och var går egentligen gränsen mellan naturen & den så kallade kulturen? Lennart Engs bilder av den magiska vintern är precis ton i ton med berättelsens röst.
Blåbärspatrullen och vampyren Blåbärspatrullenoch vampyren på vinden
2013 Illustration Mimmi Tollerup

Det börjar med idylliskt kräftfiske en augustinatt när fullmånen lyser. Men det slutar med en gastkramande jakt på en vampyr ­– som visar sig vara en…! Som vanligt skapar Mimmi Tollerups underbara bilder precis rätt mix av spänning och humor.

Sofis upptäcksfärd Sofis upptäcksfärd (femte boken om Sofi)
2013 Illustration Bo Mossberg

Det här är en bok som inbjuder till egna upptäcktsfärder i naturen. När jag var barn var jag nästan alltid i skogen. Jag letade efter fjädrar, kottar, skelett, fågelbon och allt möjligt annat. (Om sanningen ska fram gör jag det fortfarande.) Det här är ett försök att berätta om sådant man själv kan se i naturen. Med Bosse Mossbergs utsökta illustrationer har det blivit en mycket vacker naturbok.
Stora mesboken Stora mesboken
2013 Illustration Staffan Ullström

När Staffan Ullström och jag var färdiga med Stora musboken hade vi redan bestämt att
vi skulle fortsätta med Stora mesboken. Om jag ska vara helt ärlig började det delvis som en ordlek. Det lät kul med en mesbok efter en musbok. Det var nog först när vi satt igång med arbetet som vi insåg hur många likheter det fanns. Och vilken bra idé det faktiskt var!

Lilla mesboken Pysselbok

Lilla mesboken
2013 Illustration Staffan Ullström

När Stora mesboken började bli klar kom vi på att vi skulle försöka göra en liten pysselbok till den. Boken fick så klart heta Lilla mesboken. Här kan man rita och färglägga mesar, lösa lagom lätta uppgifter, göra egna talgbollar, snickra holkar och fågelbord. Samtidigt som man ”kryssar” de vanligaste mesarna.

Humlans Herbarium Humlans herbarium
2012 Illustration Maj Fagerberg

Det här är en annorlunda bok om blommor. Det är inte bara är en riktigt spännande och mycket vacker flora – utan också ett herbarium och en växtpress! Längst bak i boken pressar man själv sina växter, och sedan klistrar man in dem under silkespappren på de förberedda sidorna. Man skriver dit växtplatsen, datumet och kanske det latinska namnet. Det är lätt som en plätt, för boken förklarar allt man behöver veta. Den vänder sig till barn men bjuder också in de vuxna att samarbeta med barnen. Föräldrar, mor- och farföräldrar, pedagoger, biologer!

Belönad med Carl von Linné-plaketten för Årets bästa fackbok för barn 2013.
Huset där humlorna blor Huset där humlorna bor
2012 Illustration Staffan Gnosspelius
Kapitelbok, från ca 9 år.

Myra är en ganska ensam flicka, men hon trivs fint med det. Hennes mamma jobbar med vädret på TV4 och pappa är på en oljeplattform långt ute i Atlanten. Men Myra har en osynlig hund som heter Morgon. Och en kväll märker hon att det lyser i elva fönster i det gamla huset på Jungfruholmen. I elva fönster, inte tio som det brukar när de sätts på automatiskt! Myra förstår att det måste vara Humlekungen som har kommit.

Utvald till Sveriges bidrag på IBBY:s Honour List 2014.
Blåbärspatrullen och snömannen Blåbärspatrullen och snömannen
2011 Ill. Mimmi Tollerup-Grkovic

Dan före julafton börjar det hända konstiga saker. Snön har vräkt ner hela natten och strömmen har gått när Ivan vaknar på morgonen. När Milla kommer upptäcker de mystiska spår utanför huset. Och när de hugger julgranar ser de en snögubbe – som plötsligt går sin väg! De förstår att det är Snömannen som härjar. Eller, kan det vara jultomten?  Det är vinter, och jul, i den här boken för Mimmi var sugen på lite nya färger!
Blåbärspatrullen och soöktåget

Blåbärspatrullen och spöktåget
2011 Ill. Mimmi Tollerup-Grkovic

Det börjar med en mysig midsommarafton – och slutar med ett spännande nattligt äventyr i naturen. Precis som det ska vara när Blåbärspatrullen är i farten. Själv tycker jag att detta är en av pärlorna i vår lilla serie. Och Mimmi har aldrig varit bättre!

Sjung för mig pappa Sjung för mig pappa
2011 Ill.Staffan Gnosspelius

Det börjar när Jordan bara är några dagar gammal. När mamma kommer med en stor fet fluga vägrar han att öppna näbben. Mamma och pappa skiljde sig redan när Jordan var ett litet ägg. Nu har pappa en annan fru i holken på uthuset. Där sitter han och sjunger hela dagarna…

Det handlar om flugsnappare. De skiljer sig nämligen. Det mesta är rena rama sanningen. Men det handlar förstås också om att längta efter sin pappa. Jag har lagt mycket tid på texten i den här boken. Sedan har jag strukit och strukit, så att Staffans bilder ska skimra och bära historien om Jordan. Kika på några sidor ur boken här

Simma lugnt mörten Maud
2009 Ill. Staffan Gnosspelius

Staffan Gnosspelius fick massor med beröm (och Elsa Beskow-plaketten!) för sina underbara bilder i debutboken om Mister Räf. Vår nya berättelse handlar om en modig liten mört som heter Maud. Mauds mamma heter Margareta och hon vill absolut att Maud ska gå i simskolan. Maud ger motvilligt med sig men orkar knappt lyssna när fröken Anna-Löja hon berättar om sjöns alla faror. Inte minst om Gäddan Ingeborg, sjöns värsting! Maud struntar väl i den där fåniga gamla gäddan. Åh, hon ska minsann visa dem!

Se recension av Mörten Maud DN

Se recension av Mörten Maud SvD

En natt på jorden
2011 Ill. Anna Bengtsson

Det här är en annorlunda bildberättelse om livet på jorden. Den handlar om daggmaskarna i Avdelning 32, som bor under en helt vanlig villaträdgård. När skymningen faller och människorna drar sig inomhus, kommer maskarna upp för att kalasa på löv och tillverka ny jord. Idén till boken fick jag en höstkväll i Normandie, när jag var bjuden på middag hos översättaren Agneta Ségol och hennes man Philippe. Det råkade vara samma dag som deras körsbärsträd fällt alla löv och vi pratade mycket om maskar den kvällen. Att Anna Bengtsson är en av landets främsta illustratörer förstår man när man ser hennes färgsäkra och stämningsfulla nattbilder.


Se lästips från Aftonbladets bokskribent
Stora musboken
Hösten 2008
Ill. Staffan Ullström

272 mm (bredd) x 207 (höjd)

Så är den äntligen klar!

Den här boken har Staffan Ullström och jag arbetat med i ganska många år nu. När du ser Staffans bilder tror jag du förstår varför. Jag undrar om man någonsin tidigare kunnat komma de här små djuren så nära inpå livet! 

När vi började planera boken år 2001 träffades vi på ett café i Värnamo, som ligger mitt emellan Humlamaden och Gällersta. Då tänkte vi oss att boken skulle heta Lilla musboken. Men efterhand svällde arbetet.

Nu är alla Nordens möss, sorkar och lämlar med, så det känns naturligt att den bytt namn. 
Varför har vi arbetat så länge med en bok om dessa små djur?

Jo, för att de är de viktigaste djuren i hela naturen.  Utan sorkar och möss stannar livet av. Läs Stora musboken så förstår du!

Nominerad till Nordiska barnbokspriset 2009
En blommas liv
2008, Ill. Sara Lundberg


Det här en lite annorlunda bilderbok. Det är en blomma som är bokens huvudperson. Blomman iakttar flickan som flyttar in i huset vid den lilla bäcken. Flickan har fått en hundvalp av sin pappa. Blomman ser hur de leker tillsammans. Ibland hör blomman vemodig pianomusik strömma ut från huset. Och en dag ser den att flickan tappar silverhjärtat hon har runt halsen...

Det här är en poetisk bok om livet, och om livet i naturen. Med härligt måleriska bilder av Sara Lundberg.
Blåbäsrpatrullen och sjörövarna
2009, Ill. Mimmi Tollerup-Grkovic

Personligen tycker jag att detta är en av de roligaste böckerna i serien om Blåbärspatrullen. Själv hade jag väldigt kul när jag hittade på det här rätt tokiga och underbara äventyret. Och visst kan även mammor hamna i blåsväder ibland… Med Mimmis underbara sjörövare, Kapten Blod och Torsdag, föll alla bitar på plats!
Blåbärspatrullen och den mystiska mostern
Hösten, 2008, Ill. Mimmi Tollerup-Grkovic

Den tredje boken om Blåbärspatrullen börjar med att det smäller ett skott, mitt i natten. Sedan blir Höganäs, Fabians hund, jättekonstig och vill bara hem hela tiden. Är det tjuvskyttar i farten? När Blåbärspatrullen undersöker saken finner de att spåren pekar mot en mystisk person som smyger i skogen på nätterna: Millas moster!

Blåbärspatrullen och fårmysteriet
2007, Ill. Mimmi Tollerup-Grkovic


Andra boken om Blåbärspatrullen bjuder på ett riktigt mysterium. Millas får försvinner, ett efter ett. Är det fårtjuvar i farten? Millas pappa är rädd för det. Ivan, Fabian och Milla bestämmer sig för att klä ut sig till får och sova bland djuren. Men Tim klär ut sig till räv, för att kunna röra sig friare… Mimmi Tollerup-Grkovic`s bilder rymmer massor med humor. Och så gör hon helt oemotståndliga får!

Blåbärspatrullen söker en skatt
2006,
Ill. Mimmi Tollerup-Grkovic

Nu kommer Blåbärspatrullen! Följ med Ivan, Milla, Fabian, Tim och hunden Höganäs på ett äventyr i den svenska naturen. Första boken heter Blåbärspatrullen söker en skatt. En sådan här bilderbok önskar jag att jag själv hade haft när jag var liten. Jag var nästan alltid ute på ”äventyr” i naturen. Mimmi Tollerup-Grkovic och jag skrattade många gånger under arbetet med boken.

"Blåbärspatrullen söker en skatt" blev nominerad till ”Lusläsaren 2007” av Jörgensgårdens förskola i Landskrona.

Gå och bada Mister Räf
2007,
Ill. Staffan Gnosspelius

Sagan om räven som känner sig misslyckad är en annorlunda bilderbok, modern och gammaldags på samma gång. Texten har jag filat på i många år för att få den helt rätt i tonen. Illustratören Staffan Gnosspelius är en lundapåg som bor och verkar i England. Han arbetar med en tidskrävande teknik, och gör etsningar som han färglägger i efterhand. Det är bland annat det som gör hans bilder så speciella och sagoskimrande. Det här är hans debut.

Sofis trädexpedition
2007,
Ill. Bo Mossberg

Nu kommer fjärde boken om myran Sofis upptäckter i naturen. Och kanske är det här den allra finaste? Det är något visst med träd. Och det finns så lagom många arter. Den som läser den här boken blir snart en riktig trädkännare. Alla som älskar Bo Mossbergs naturbilder måste se hans träd!
Sofis blomsterexpedition
Våren 2006,
Ill. Bo Mossberg

Häng med på myran SOFIS blomsterexpedition!

En sådan här blombok har du nog aldrig sett förut. Den berättar om blommornas okända vardagsliv. Blommor står inte bara still och blommar. De lever, de gör saker, de planerar. Det händer hela tiden något spännande kring dem!
Det här är en rolig och inspirerande första flora. Den presenterar ett tjugotal vilda blommor och deras insekter – i så underbara bilder att man verkligen lär sig att känna igen dem.

Det är en bra början. Med tjugo växter och en nyväckt nyfikenhet på insekter kan man gå långt i naturen…
Sofis bärbok Sofis bärbokSofis bärbok
2004, Ill. Bo Mossberg

Finns det något härligare än ett eget smultronställe? Eller den där sommardagen när man plötsligt upptäcker att blåbären är mogna! I den här boken berättar myran Sofi om skogens bästa bär. Om skogshallon, hjortron, björnbär, blåhallon, lingon, kråkbär, rönnbär och många fler! Sofi förbereder en stor bärfest i skogen – men hon kan inte hitta sina vänner… Gömmer de sig för henne? Sofis bärbok är ett försök att göra en lekfull faktabok för barn!
Sofis svampbok Sofis svampbok
1998, Ill. Bo Mossberg

Jag har alltid varit en svamptok. På hösten kan jag försvinna ut i skogen. Sen kommer jag hem i skymningen med fickorna fulla av kantareller, jag har stolt fjällskivling i tröjan, mössan full av taggsvamp och en jättelik blomkålssvamp under armen.

Jag har alltid drömt om att få skriva en personlig bok om de allra finaste svamparna. Hur man hittar dem, och hur man blir riktigt säker på dem. Att få arbeta med Bosse Mossberg är en annan dröm jag haft. Ingen i världen kan måla svampar som han.



Abborrens ränder Abborens ränder
2005
, Ill. Mimmi Tollerup-Grkovic

Tycker du om att vara i naturen om sommaren? Gillar du att meta? Har du någon gång funderat över varför abborrar är randiga? Då ska du läsa den här boken! Det är faktiskt min debut – som bilderboksförfattare. Jag undrar om jag någonsin har filat så mycket på en text….

Samarbetet med Mimmi Tollerup-Grkovic har varit jättespännande. Jag tycker att det finns en underbar tonträff i hennes bilder!
Den vilda staden Den vilda staden
2004, Ill. Staffan Ullström (ny & omarbetad version)

Det här är en ny sorts naturbok som berättar om alla djur som lever vid vår sida mitt i städerna! Efter flera års faktasamlande är vi nu äntligen klara med en ny och utökad version av en mycket uppskattad bok. Det har hänt massor med naturen i våra städer bara under de år som gått sedan boken först kom ut – och nästan alla förändringar är positiva! Det blir bara fler och fler djur i städerna…
Hulans blomsterbok
Humlans blomsterbok
2002, Ill. Maj Fagerberg (ny & omarbetad version)

Många har frågat Maj och mig hur man kan få tag i Humlans blomsterbok. Från och med oktober 2002 finns den äntligen igen! Dessutom i en helt omarbetad version
och i ett nytt mysigt format. Maj och jag tycker att den är ännu finare nu.
Och vi har haft väldigt kul när vi jobbat med boken det senaste året. För man blir så glad av humlor, och av alla vilda blommor som de sprider omkring sig!


Boken berättar om samspelet mellan humlor och blommor. Den följer humlornas liv och presenterar ett sextiotal av våra vanligaste vilda växter.
Livets källa Livets källa
2000, Ill. Göran Dalhov


Jag tror det var den lilla bäcken som rinner utanför vårt hus som satte igång den här boken. Bäcken kommer från en liten källa några kilometer hemifrån. Jag har ofta stått där och funderat på den och alla andra källor som finns överallt i naturen. Vår egen brunn utanför köket är en källa som grävts ut för många, många år sedan.

Jag ville försöka skriva om vattnets väg från alla de små källorna och ut i havet och så vidare upp i himlen och ner igen. Jag funderade länge på vem som skulle kunna illustrera boken. Sen begrep jag att det måste bli Göran Dalhov i Bohuslän. Han är jätteduktig på vattenbilder!
Husdjurens vilda liv

Husdjurens vilda liv
1997, Ill. Staffan Ullström

På vår lilla skånegård har vi haft haft många olika djur. Får förstås. Det är nog det perfekta husdjuret. Lagom stort och mjukt och bussigt. Och så höns. Hönor är så trivsamma. Vi har haft en fjordhäst, en vallhund, flera katter, gäss, ankor, bin och en svart gris. Och kanske nåt mer som jag har glömt.

En dag slog det mig att alla husdjur har varit vilda djur. Jag kom på att jag inte visste så mycket om hur de levde på den vilda tiden. Hur såg de ut? Hur gick det till när människan ”lurade” dem att bli tama? Staffan Ullström har tecknat fina planscher till varje djur där man ser både det vilda djuret och många av de tama raserna.

Gräsen vi lever av

Gräsen vi lever av
1996, Ill. Maj Fagerberg

Stefan, kan inte du skriva en bok om de fyra sädesslagen? Den frågan fick jag på bokmässan i Göteborg en höst. Först var jag tveksam, jag tyckte nog att sädeslag lät lite ”tråkigt”. Men några månader senare fattade jag att de bara är vanliga gräs, som människan lärt sig odla. Då blev jag nyfiken. Vi lever faktiskt av gräs. Vår civilisation, med mobiler och allt, hade varit omöjlig utan gräs. Och gräs är ljuvligt vackra. (Om man har skaffat sig gräsögon, alltså!)

Visste du att en vanlig grästuva på en äng kan vara tusen år? Eller att vassen (som är vårt största gräs) runt en sjö kan vara 9000 år? Det visste inte jag heller innan jag började samla material till boken.

Maj Fagerberg älskar trassliga växter som liksom har vuxit in i varandra för gott. Jag tror att hon gillade att illustrera den här boken.

Små och stora djur i vår natur

Små och stora djur i vår natur
1992, Ill. Naturfotograferna & Petra Szabo

Det här är en fortsättning på Alla barns djur. Någon kanske minns de här böckerna från förskolan?

På Naturfotografernas bildbyrå i Österbybruk finns flera hundra tusen bilder av Sveriges duktigaste fotografer. Alla bilder är tagna på plats i naturen. När jag hade bestämt vilka djur jag skulle skriva om reste jag till bildbyrån och letade foton. Med bilderna som utgångspunkt började jag sedan skriva texterna. Jag kontaktade illustratören Petra Szabo som gjorde roliga teckningar

Det ensamma trädet

Det ensamma trädet
1992, Ill. Ulco Glimmerveen

När jag fick se bilderna till den här boken föll jag direkt. De skildrar vardagsnaturen kring en gammal bok.

De är gjorda av en holländsk illustratör som jag aldrig har träffat. Det är ovanligt för jag brukar ha ett mycket nära samarbete med illustratören. Men den holländske illustratören hade inte tänkt att det skulle vara någon text till bilderna. Eftersom förlaget tyckte att det nog behövdes en text, så fick jag uppdraget att skriva den... Det är jag mycket glad för!

Alla barns djur

Alla barns djur
1, 1989, Ill. Naturfotograferna & Petra Szabo

Jag älskar att skriva om vanliga djur som vi har omkring oss men som vi kanske inte vet så mycket om. Jag brukar kalla det för ”vardagsnaturen”. När jag berättar om nyckelpigor och daggmaskar och stackmyror i Alla barns djur är det min egen nyfikenhet som styr. Det är så härligt att vara nyfiken. Att inte veta allt. Ibland misstänker jag att jag skriver för att lära mig det där som jag inte förstod i skolan.